Premianţii / Díjazottjaink


 DARUL CE NI S-A FACUT PRIN EMINESCU….

54Eminescu este un nume cu o adâncă rezonanţă în cultura romană. Personalitatea poetului nepereche este rememorată, an de an în jurul zilei de 15 ianuarie, ziua de naştere a Luceafărului poeziei româneşti şi devenită ziua culturii naţionale.

Inspectoratul Judeţean Satu Mare, a organizat cu acest prilej, prin prof.dr.Natalia Bolos, inspector de specialitate la Limba şi literatura română, un concurs de recitări şi interpretari muzicale intitulat DARUL CE NI S-A FACUT PRIN EMINESCU…..
Concursul este la a doua ediţie şi a fost organizat pe două secţiuni : Ipostaze lirice-cuprinzând recitări din opera marelui poet şi Ipostaze muzicale, cuprinzând intrepretări muzicale ale versurilor eminesciene.
Organizat cu meticulozitate, concursul a fost precedat de o preselecţie, la care au participat elevele Alexandra Capota, clasa a IX –filologie, prof. coord. Lavinia Tatar şi Călina Hoble –clasa a XII, matematică-informatică, prof.coord.Teodora Maier.
În urma preselecţiei, Călina Hoble a fost admisă şi a participat, miercuri 14 ianuarie 2015, la concursul organizat la Satu Mare, sala Filarmonicii de stat Dinu Lipati.

Spre mândria şi marea noastră bucurie, premiul I a revenit Călinei, care a recitat poezia Melancolie.

Aşadar prin talentata noastră elevă, Liceul Tehnologic Tăşnad a primit un mare dar de ziua lui Eminescu: premiul I. Felicitări Călina !

***


Arany János Irodalmi Vetélkedő

Nagyszalonta

31A Tasnádi Líceum testvériskolai kapcsolatokat ápol a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceummal, így az idén is meghívást kaptunk az általuk, immár negyedik alkalommal megrendezett Melyik talál? címet viselő Arany János Irodalmi Vetélkedőre.
A vetélkedőre 2015. február 27-én került sor, mottója pedig a következő Arany – idézet volt: „ Menni csak egy készül: útja van: ez leszek én!” Iskolánkat a XI. B. osztály három diákjából álló, Araányosok nevet viselő csapat képviselte, név szerint: Deák Evelin, Gózner Ingrid és Merk Helga. Ebben az évben a vetélkedő tematikája Arany János kései költészete volt. Az előre elkészített kreatív bemutatóhoz iskolánk csapata Arany János Tetemre hívás című balladáját vette alapul, és elkészített egy képzeletbeli riportot a holtan talált Bárczi Benő családjával és szerelmével, Kund Abigéllel.
Ebben a munkában részt vett két másik tizenegyedikes diák is: Gáti Zsuzsa és Mészáros Gábor. Szintén itthon állítottunk össze egy ötletes bemutatkozó szöveget a csapat egyes tagjairól. Ezután kvízkérdésekre kellett válaszolniuk a csapatoknak az előre megadott bibliográfia alapján. A legtöbb koncentrációt igénylő feladat a versfelismerés volt, amikor a memoriterként megadott verseket kellett pontosan felidézni. A vetélkedő utolsó próbája a kreatív versírás volt, Arany János kései lírájának hangulatát felidézve verset írtak a csapatok.
A befektetett munkának meglett az eredménye, iskolánk csapata első helyezést ért el, megelőzve nagyváradi és nagyszalontai csapatokat. A csapattagok értékes könyvjutalomban részesültek.

***


XXVI. ZRÍNYI ILONA

MATEMATIKAVERSENY

32A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is megrendezte a Zrínyi Ilona kétfordulós (területi, országos) matematika-versenyt.

A verseny elsődleges célja a matematika népszerűsítése. Az összeállított feladatsorokkal elsősorban a tanulók logikus gondolkodását kívánják mérni.

A tasnádi diákok (általános és középiskolások) is szép számban jelentkeztek a megmérettetésre, amelyre a liceum épületében került sor 2015. február 20-án.

A megyei díjazottak között volt, kitűnő eredménnyel Szommer Petra (9. osztály, tanára: Ruff Zsófia) és Kovács Roland (12. osztály, tanára: Ruff Zsófia).


Nemzetközi Kenguru Matematika verseny

 A Kenguru versenyen 2014-ben 6,5 millió diák vett részt.

Az idén a verseny 2015 március 20-án volt. Tasnádról 18 diák vett részt, akik közül többen is nagyon jól szerepeltek.

A megyei első helyezett, a IX. osztályosok közül Szommer Petra, de nagyon jó pontszámot ért el Kovács Ervin és Kovács Roland (XII. B, tanára: Ruff Zsófia).


Tudományos Diákkonferencia- NAGYSZALONTA

Idén is megrendezték Nagyszalontán az Arany János Főgimnáziumában a Tudományos Diákkonferenciát 2015. május 9-én. Szombat reggel kezdődött a résztvevők fogadása és regisztrálása.

9.15-kor elkezdődött a dolgozatok bemutatása matematikából, kémiából, fizikából, informatikából és biológiából.

Iskolánkból matematikából 3 csapat indult Mezősi Helga és Szommer Petra IX.B osztályos tanulok, Barta Elek és Kovács Rudolf X.B osztályos tanulók, Merk Henriett és Deák Evelin XI.B osztályos tanulók. Minden résztvevő diák érdekes témával érkezett. A dolgozatok bemutatása után szünet következett, ez alatt az idő alatt a zsűri felállította a helyezést. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga. A díjkiszás után ebéd következett, ami után visszaindultunk Tasnádra.

Elmondhatjuk, hogy megérte elmennünk a versenyre, élményeket és tapasztalatot szereztünk.

A díjazottak:

Különdíj: Barta Elek és Kovács Rudolf, matematika

Kovács Rudolf, X B