Események 2014-2015


ISKOLANAPOK – 2015

12        A Tasnádi Technológiai Líceum bemutatása és népszerűsítése volt a célja a 2015. májusban lezajlott ISKOLANAPOKNAK.

Ebből az alkalomból jelenik meg az iskola évkönyve is, illetve szórólapok készültek, amelyek a líceum beiskolázási tervét, a leendő osztályok profilját ismertették.
Sajnálatos módon a következő tanévben líceumi osztály magyar tagozaton nem indul, helyette szakiskola lesz, faipari, illetve fémipari szakkal, ahova szeretettel várjuk a jelentkezőket.

Május 21.-én a helybéli és a környező falvak VIII-osai látogatták meg az iskolát, mintegy 100 tanuló Tasnádról, Szántóról, Szakácsiból, Csaholyból.
A látogatókat Eugen Lateş igaz14gató úr, illetve Ruff Zsófia aligazgatónő fogadta bemutatva azokat a lehetőségeket, melyeket a tasnádi iskola nyújt a diákjainak.
Az Iskolanapok keretén belül került sor a focibajnokságra, amelyen három csapat vett részt ( szervező: Holczberger Reimond).
A csapatunk rendkívül jól szerepelt és megnyerte az idei kupát.

A programot a Tasnádi Városi Tanács támogatta.

***


Iskola másként Egyiptomban

Az iskola másként keretén belül került sor a Szatmárnémetiben megszervezett „Egyiptomi kiállításra”. A kiállításon a 9. és 11. évfolyam B osztálya vett részt, kísérőtanáraink Mezősi Edith és Bendel Júlia osztályfőnökök voltak.
Szerda hajnalban 10a tasnádi vonatállomásról indultunk úticélünk felé. Bár még álmosak voltunk, végigszórakoztuk a majd két órás utat. Vidám hangulatban érkeztünk a szatmárnémeti vonatállomásra, ahonnan utunk a város központjába vezetett. Egy rövidebb séta, kávézás után, eljött az ideje a múzeum meglátogatásának. Itt több teremnyi régiség várt rank az ókori Egyiptomból. Lenyűgöző volt a különböző színes, olajjal festett falfestmény, melyek

fáraókat, piramisokat és múmiákat ábrázoltak, hitelesen átadva az ókori Egyiptom hangulatát.

Az utolsó terem volt a legemlékezetesebb, mivel ezt egy szarkofág és egy múmia ékesítette egy rejtélyes zene kíséretében. Maga a szoba eléggé félelmetes volt, így sikeresen beleéltük magunkat az ókori Egyiptom misztikus idejébe.

Indulás előtt, megbeszéltük, majd elemeztük a múzeumban látottakat, és örültünk, hogy nem hagytuk ki ezt a kalandot sem. Indulás előtt elnéztünk a Tűzoltó-toronyhoz, ahol egy kisebb beszámolót kaptunk ennek történetéről.

Kihagyhatatlan élmény volt ez a kirándulás, reméljük, még sok ilyenre sor kerül.

Gózner Ingrid, Merk Helga


Megemlékezés

17A tasnádi Ady – Kölcsey Társaság idén is megszervezte az 1848-49 – es forradalom és szabadságharc kitörése évfordulójának megünneplését. Az ünnepségre 2015. március 15-én délután került sor a tasnádi moziteremben.

A tasnádi általános iskola és középiskoladiákjai zenés – irodalmi műsort adtak elő, Schmidt Mária, dr. Czumbil Bernadette és Bendel Júlia irányításával, kiemelve Petőfi Sándor életének és forradalmi tevékenységének néhány mozzanatát, illetve rejtélyes eltűnését.

***


A Magyar Kultúra napja – 2015

3A 2015. évi Magyar Kultúra napján, január 22-én, öt kontinens valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolájának részvételével valósult meg az Együtt Szaval a Nemzet program.
A szavalat Jordán Tamás szakmai irányítása mellett, a Google új technológiájának támogatásával (egyszerű helyi technikai feltételek mellett egyYouTube csatornán keresztül) valósult meg.
Az iskolánk is csatlakozott a közös szavaláshoz, így méltóképpen ünnepeltük meg a Magyar Kultúra napját.

***


Karácsonyváró gondolatok

4        5A Kossuth rádió egyik vallási műsorában hallottam a következő gondolatot: ha szívedben nincs karácsony, a fa alatt sem fogod megtalálni. Elmerengtem ezen a mondaton. Sokszor olyan nehéz megértenünk, hogy leginkább belül kell megélni a karácsonyt, és a karácsony akkor jó, ha van időnk odafigyelni egymásra, ráhangolódni az ünnep lényegére, és nem akkor, ha sok és drága ajándékot kapunk. A szívünkben megélt karácsonyokra emlékszünk, azokból táplálkozunk, és azokat adjuk tovább. S így talán az év többi napja is több tartalommal telítődik, le tudjuk győzni kicsinyességeinket, és kellő humorral kezelni tudjuk kisebb-nagyobb problémáinkat.
Mint minden évben most is közösen készültünk a karácsonyra. Az osztálytermek ünnepélyessé váltak és igazi karácsonyi hangulat járta be az iskolát és szívünket.

***


Hull a hó…

2Az első félév végén idén is megszervezésre került az immár hagyományossá vált kapnyikbányai kirándulás. A IX. B. osztály tanulói közül öten vettünk részt, az egyes osztályokból egy nagy és egy kicsi busz telt meg diákokkal.

Az út folyamán találgattuk, hogy lesz-e elegendő hó, aztán amikor odaértünk, örömmel állapítottuk meg, hogy lehet sízni, szánkózni, sőt szinte egész nap hullott a hó. A szánkózás mellett a legemlékezetesebb esemény a lovak vontatta szánon való bebarangolása a környező erdőknek.
Reméljük, hogy jövőre is lesz alkalmunk részt venni egy ilyen kiránduláson.

Biró Kitti, Hegyi Barbara, Mátyás Edwin, Szommer Petra, Torma Réka – IX. B.


Menjünk együtt Betlehemig

 

   Az adventi időszakban, karácsonnyal bezárólag két kicsiny csapat rótta Tasnád utcáit, hogy eljuttassa a Karácsony szellemét mindenki szívébe. A két csapat a Tasnádi Általános Iskola és a Középiskola „Minitinik” illetve „Minitinik2” nevű diákcsoportja. Felkészítőik Jáger Enikő (református) és Gózner Artúr (római katolikus) vallástanárok.

      Ebben az évben a Tasnádi diákok is úgy döntöttek, hogy kiveszik részüket a „Székely Kapuk – Zöld Kapuk” nemzetközi mozgalomból, melynek célja a karácsonyi szokások megismertetése és eljuttatása az emberekhez.

Betlehemesükkel bejártak minden kicsiny boltot, intézményt településükön. Meglátogatták a kórházat, a Boldog Bogdánffy Szilárd nevű idősek otthonát, a rendőrséget, az RMDSZ irodát, a Tasnádi Adóhivatalt, a Polgármesteri hivatalt, és sok más intézményt. Mindenhol szívélyes fogadtatás és kedves szavak fogadták őket. Aki hallotta műsorukat megértette a Karácsony igazi értelmét: Nem az a fontos, hogy kitől mit kapunk vissza. Az igazi szeretet ott kezdődik, hogy nem várunk viszonzást ellenszolgáltatást.

A műsor mellett az adománygyűjtés is célja ennek a mozgalomnak. E két csapat az iskoláknak és az afrikai szegény gyerekeknek gyűjt.

Sok sikert kívánunk nekik, és felkészítő tanáraiknak a továbbiakban is! Ugyanilyen szellemben nevelt, és hasonló gondolkodású diáktársaikkal, világszerte tegyék szebbé a Földet. Azt a Földet, amelyen egyszer unokáik is élni fognak.

***


,,Akarom tisztán lássatok”

Ady Endre – vetélkedő és szavalóverseny

 

Tizenhat szavaló, hat csapat és nyolc rajzkészítő vett részt a versenyen.

Immár ötödik alkalom20mal került sor november 21-én a Tasnádi Technológiai Líceum és az Ady Kölcsey Kulturális Egyesület szervezésében az Akarom tisztán lássatok című Ady-vetélkedőre, melyen a Szatmárnémeti Élelmiszeripari Szakközépiskola, a Nagykárolyi Elméleti Líceum, a Nagykárolyi Simion Barnitiu Szakközépiskola, a Csengeri Ady Endre Gimnázium, a Szalontai Arany János Elméleti Líceum és a Tasnádi Technológiai Líceum tanulói vettek részt.

A verseny három kategóriában zajlott: versmondás, vetélkedő és rajzpályázat. A zsúfolásig megtelt tasnádi művelődésházban Ruff Zsófia, a Tasnádi Technológiai Líceum aligazgatója nyitotta meg a vetélkedőt, aki elmondta, hogy a tasnádiak szerencsés helyzetben vannak, hiszen Sződemeter és Adyfalva között, Szatmár megye két neves klasszikusának a szülőhelye között élnek, akiknek szellemi életműve mindig erőt ad a magyarságtudat, a magyar identitás és értékrend kialakításában.

A vetélkedő műsorvezetője Mizsur Anitta, iskolánk egykori diákja volt, a versenyzők teljesítményét pedig négytagú zsüri bírálta el (Varga Sándor – a Szatmárnémeti Harag György Társulat színművésze, Gáll Jusztina – a Tasnádi Általános Iskola aligazgatónője, Ozsváth Mária Hajnalka – magyarszakos tanárnő és Pákai Dávid – a tavalyi vetélkedő egyik győztese).

Már a legelején Varga Sándor színművész rövid előadása és a Schmidt Mária által vezetett iskolai kórus igazi ünnepi hangulatot teremtett.

A három kategóriában megmérettetett diákok a verseny során bebizonyították, hogy felkészültek és méltó képen őrzik a két szellemi óriás hagyatékát.

Külön köszönet illeti Bendel Júlia magyarszakos tanárnőt a diákok felkészítéséért, valamint Varga Marius tanár úrat a rajzkiállítás megszervezéséért.

A Tasnádi Ady Napok rendezvényeit a Tasnádi Helyi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács támogatta.

Az Ady-vetélkedő résztvevői szombaton részt vettek az Érmindszenti zarándoklaton.

Díjazottak

Versmondás kategór21iában tizenhat tanuló vett részt. 1. díj: Vitéz Júlia (Nagykárolyi Elméleti Líceum), 2. díj: Barth Patrick (Nagykárolyi Elméleti Líceum), Mészáros Tímea,  Gózner Ingrid (Tasnádi Technológiai Líceum), Balázs Bernadett (Csengeri Ady Endre Gimnázium), 3. díj: Varró Dóra (Csengeri Ady Endre Gimnázium). Vetélkedő kategóriában hat csapat versenyzett.

1. díj mego22sztva: Adionüszosz (Krilek Yvett, Sinka Dóra és Takács Emese) – Szalonta és Pady mimelők (Gózner Ingrid, Merk Helga és Deák Evelin) – Tasnád. 2. díj: Ady barátai (Mátyás Edwin, Mezősi Helga és Szommer Petra) – Tasnád, 3. díj: Csal (Kovács Péter, Szabó Katalin és Veres Anett) – Nagykároly.

Rajzpályázat kategóriában: 1. díj: Parács Alexandra (Szatmárnémeti), 2. díj: Buna Kitti (Szatmárnémeti), 3. díj: Magyari Dávid (Nagykárolyi Simion Barnutiu), különdíj: Horn Erik, Tóth Erik, Heinrich Dávid (mindhárman Nagykárolyi Simion Barnutiu), Kovács Ervin (Tasnád).

Merk Helga Henriett és Mészáros Timea


 Kölcsey-tábor Szatmárcsekén

Hagyományteremtési céllal 2014. augusztus 5-8 között ismét megszervezték a térség iskolás fiataljai számára Szatmárcsekén a Kölcsey-találkozót. Minden iskolát két diák képviselhetett, líceumunkat Mészáros Timea és Merk Helga.

Egyikünknek versmondás volt a feladata, míg a másik tanulónak egy esszé megírása, mely Kölcsey Ferenc életét vagy valamelyik művét kellett tartalmania. Mészáros Timea vállalta a versmondó szerepet, Kölcsey Ferenc: A szabadsághoz című versét választotta. A Kölcsey vers mellett egy szabadon választott vers megtanulása is szükséges volt. Timea által választott vers pedig Ady Endre: A csodák esztendeje volt. Merk Helga az esszéírást részesítette előnyben, Kölcsey Ferenc: Felelet a Mondolatra című művét választva.

1Augusztus 5-én 12:00 órakor volt az indulás Szatmárnémetiből. Útközben fehérgyarmati és nyíregyházi diákok is csatlakoztak a csoporthoz. Megérkezve Szatmárcsekére a szobák kiosztása után egy finom és kiadós ebéd várt minket. Jóllakottan indultunk el az aznapi Kölcsey-körútra, amely első megállója a Kölcsey emlékszoba volt. Majd innen továbbhaladva a csekei református és katolikus templomot is meglátogattuk. Utolsó uticélunk a szatmárcsekei temető volt. A szálláshelyünkre visszaérkezve vacsora várt minket. A vacsorát követően ismerkedés és szórakozás céljából élőzenés estet tartottak. E program igazán jól sikerült, mivel feloldódtunk, majd beszélgetni és táncolni kezdtünk egymással.

Augusztus 6-án a reggelit követően tudományos előadásokat hallhattunk. E előadásokat a következő témák szerint lehetne csoportosítani: Kölcsey közéleti tevékenysége megyei főjegyzőként; Kortárs írók és költők Kölcseyhez kötődő alkotásai; A Kölcsey-hagyomány ápolása Kárpátalján; Luby Margit és a szatmári néphiedelem világa. Az előadást követően sor került a szavalóversenyre. Az iskolák egy-egy tanulója elszavalta elsőként a Kölcsey-versét, majd mindenki az általa választott verset. Ezt követte az esszék értékelése, majd ezek díjazása. Sajnos iskolánk egyik tanulója sem ért el „dobogós” helyezést, viszont sok új ötletet és tapasztalatot szereztünk, így a következő Kölcsey táborra tapasztaltabban és okosabban indulunk. A sok „küzdelem” után következett a szabadprogram, melyet ugyancsak ismerkedéssel, játékkal és sok nevetéssel töltöttünk el.

Augusztus 7-én a napot egy megbeszéléssel kezdtük, melynek témája a kortárs irodalom volt, Nagy Zsuka költőnő előadásában. Délelőtt sor került egy kisebb kirándulásra. Meglátogattuk Nagyart (Luby-kastély és Petőfi-emlékhelyek), Kisart (tájvédelmi kiállítás), Tákost, Csarodát, és Vaját. Csodálatos volt látni Szatmár-Bereg kulturális, művészeti és természeti értékeit megtekinteni. A délutánunkat a fehérgyarmati strandon töltöttük, kipihenve a délelőtti kirándulást.

Augusztus 8-án délelőtt indultunk Szatmárcsekéről. Az aznapi első megállóhelyünk Szatmárnémeti volt. Meglátogattuk a nevezetes helyeit, épp úgy, mint az utána következő Nagykárolyban is. Utunk Érmindszentre is elvezetett. Ady szülőháza volt a cél. Ezt követően Sződemeterre utaztunk. Az idén 25. alkalommal megrendezett Kölcsey-megemlékezésen és az azt követő koszorúzáson is részt vettünk.

Mi nagyon jól éreztük magunkat, új ismerősöket és barátokat szereztünk, sok élménnyel és tudással gazdagodtunk. Köszönettel tartozunk mindezért Muzsnay Árpád bácsinak, a szatmárnémeti Kölcsey Kör elnökének, valamint Kasztovszky Lászlónak, a Kölcsey Társaság titkárának.

Merk Helga Henriett és Mészáros Timea


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *