Ziua porţilor deschise
La fel ca în fiecare an, liceul nostru organizează Ziua Porţilor Deschise pentru ca tinerii boboci să poatǎ vedea ceea ce îi aşeaptă în urmǎtorii ani, sǎ facǎ cunoştinţă cu profesorii, dar în special să se acomodeze. Au sosit peste 100 de elevi din şcolile gimnaziale Tăşnad, Ceahal, Cehălăţ, Santău şi Săcăşeni.
Dl. director Eugen Lateş şi d-na director adjunct Sofia Ruff a prezentat oportunităţile unităţii noastre, iar dl. inginer Sabo Emil a făcut o prezentare a şcolii profesionale, oferind informaţii legate de calificările oferite pentru anul şcolar 2015-2016.
De data aceasta boboceii au putut urmări, după vizitarea liceului un spectacol sportiv în toată puterea cuvântului, organizat de domnul profesor de educaţie fizicǎ şi sport Reimond Holczberger.
Proiectul a fost finanţat de Consiliul Local Tăşnad
Mişcarea înseamnă viaţă , sportul înseamnă sănătate!
Cum să îţi explic ce este dragostea dacă niciodată nu ţi-ai pus tricoul echipei tale?
Cum să explic ce înseamnă viaţa dacă nu ai încercat măcar odată să te dăruieşti sportului ?
Sportul este vital pentru viaţa noastră şi ar trebui sa fie de nelipsit în viaţa de zi cu zi deoarece o minte sănătoasă are nevoie de un corp sănătos .
Sportul te face mai fericit !
Mişcarea este bună nu doar pentru sănătate fizică, ci şi pentru cea mintală !
Este vorba de efectul de bună dispoziţie care modifică circulaţia sângelui cu ajutorul hormonilor care stimulează psihicul .
Motto : Nimic nu îl epuizează şi nu îl ruinează mai mult pe om decât inactivitatea fizică !!!
Aristotel
Zaharia Marcela,
Clasa a-X-a A
La teatru
Plictisiţi de lumea virtuală şi de monotonia oraşului, împreună cu câţiva colegi, am decis să mergem la teatru.
De cum am intrat în sală, am remarcat atmosfera relaxată şi oamenii bucuroşi că pot participa la o experienţă unică în viaţă. După câteva minute în care am aşteptat, a început piesa de teatru intitulată “Îndrăgostiţii din Ancona”.
În această piesă de teatru acţiunea se petrece în oraşelul italian Ancona, într-o veche piaţă, unde apropierea dintre case şi sângele latin fac împosibile păstrarea secretelor.
Cel mai important om din oraş, bogătaşul Tomao Nicomaco, un Don Juan văduv, are o fată bâlbâită, Lucia, pe care doreşte să o căsătorească cu Giovanni, proprietarul unei cafenele din apropiere. În vecinătate mai locuieşte şi Agnese, proprietara unui motel şi fosta iubită a lui Don Tomao, o femeie care ştie tot şi spune tot. Aceleaşi “calităţi” le are şi Dorina-menajera şi amanta lui Don Tomao. Inima tinerei Lucia este furată de către Luigi, un cântăreţ de pe stradă, care este şi el la rândul lui îndrăgostit de aceasta. Planul lui Don Tomao de a-şi mărita fata cu Giovanni ia o întorsătură neaşteptată odată cu venirea lui Lucrezio, student, fost marinar, care suferă din dragoste şi are gânduri sinucigaşe. Grupului colorat din Ancona i se alătură şi Victoria. Ea este o tânără moldoveancă cu puţine cunoştinţe de limbă italiană, cu suflet mare şi viitoare mamă. Tatăl copilului ei este Giovanni.
O răsturnare de situaţii apare atunci când, Drucilla, iubita lui Lorenzo, care era considerată moartă, se reîntoarce în orăşelul natal. Iubirea lor renaşte, Giovanni se eliberează de promisiunea unei căsătorii cu Lucia, aceasta nu se mai bâlbâie în prezenţa lui Luigi, iar Don Tomao, îndrăgostit de Victoria, află că aceasta îi este fiică.
Pot să spun că actorii au intrat excelent în pielea personajelor, iar dacă simţiţi nevoia de o pauză de la toată agitaţia din jur această piesă de teatru face minuni. Piesa ne-a oferit multe cântece, multe replici pline de umor şi mult dans. A fost o experienţă foarte plăcută şi mi-ar plăcea să o repet de câte ori voi avea posibilitatea pentru că teatrul este, în opinia mea, pâinea şi sarea cunoaşterii.
Miterici Adina,
Clasa a-X-a A
Lansare de carte la Liceul Tehnologic Tăşnad
Ziua Culturii Naţionale din acest an a fost deosebită pentru liceul nostru, care a avut ocazia să găzduiască un incitant simpozion cu titlul ”Cartea şi calculatorul” în cadrul căruia a fost prezentată cartea scriitorului Felician Pop-Turn Desfrunzit.
La acest simpozion au participat elevi ai liceului alaturi de cadre didactice, iar ca oficialităţi i-am avut invitaţi pe scriitorul Felician Pop, Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare dr. Liviu Marta, Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Robert László.
Cei prezenţi au avut ocazia să asiste la prezentarea unor descoperiri arheologice recente făcute în zona Tăşnadului, dar şi la un dialog cu scriitorul pe tema relaţiei dintre carte şi calculator şi a condiţiei scriitorului în lumea modernă.
Tot elevii au fost cei care au avut de câştigat întrucât au putut discuta deschis cu un scriitor şi chiar s-au arătat extrem de interesaţi de fenomenul cultural în general şi de cel literal în special.
Felician Pop a mărturisit că a venit să-şi prezinte cartea pentru că anul trecut în cadrul Caravanei Culturale Sătmărene le-a promis elevilor din Tăşnad că va aduce această carte aici. El i-a îndemnat pe cei tineri să acorde o importanţă sporită lecturilor, mai ales celor sporitoare de fiinţă, pentru că acestea îţi oferă posibilitatea unor largi deschideri spirituale.
Sperăm că astfel de evenimente se vor repeta în cadrul liceului nostru pentru ca, astfel, iubitorii de literatură să capete informaţii noi şi interesante despre viaţa literară sătmăreană.
***
Eminescu omagiat la Liceul Tehnologic Tăşnad
Vreme trece, vreme vine…şi au trecut, într-adevăr, 165 de ani de la naşterea Luceafǎrului poeziei noastre, care străluceşte pe bolta literaturii române şi universale.
Volume întregi s-au scris în acest rǎstimp, numeroase pagini de reviste, toate stând mǎrturie strălucirii sale tot mai puternice peste timp. Cel fǎrǎ pereche trǎieşte însǎ în sufletele noastre şi va trǎi peste secole…
A vorbi despre Eminescu este ca şi cum ai striga într-o peşterǎ vastǎ…nu poate sǎ ajungǎ vorba pânǎ la el, fǎrǎ sǎ-i supere tǎcerea. Numai graiul versurilor sale ar putea sǎ redea o razǎ din măreaţa-i slavǎ.
Întrucât cuvintele sunt mult prea sǎrace pentru al defini pe Eminescu, elevii liceului nostru au pregătit un program, sub îndrumarea dnelor. Prof.Lavinia Tătar şi Teodora Maier. Au recitat poezii: Răsai asupra mea- Capota Alexandra(IX C), au cântat-Sara pe deal – orga şi chitara- Matias Edwin şi Hegyi Barbara(IX B). Programul a continuat cu Povestea teiului spusă de Burdea Nicolae, Toth Denisa, Maier Flavia, Perneş Diana(X C), iar celebrele scrisori Veronica Micle-Mihai Eminescu au fost lecturate de Pop Mirela(X C), respectiv Şindilă Dorin (XI A).
Capodopera eminesciană, ce sintetizează toate categoriile lirice mai de seamă pe care poezia lui Eminescu le-a produs mai înainte este Luceafărul. În încheierea, programului elevii clasei a XI C au transpus poemul într-o mică scenetă. Amfitrioana spectacolului a fost nimeni alta decât Florina Târlea-XI A.
De la participant la organizator
După multele săptămâni de pregătiri, vineri 07. Noiembrie 2014 odată cu lăsarea serii, sala de spectacole Unirea s-a transformat în “Decernarea premiilor MTV” devenind prin efortul şi imaginaţia organizatorilor “Balul bobocilor ” a Liceului Tehnologic Tăşnad. Elevii claselor a XI-a spijiniţi de diriginţii: Vereş Daniela, Mezosi Edith şi Costea Mihai au primit cu eleganţă şi stil bobocii liceului.
Gazdele serii au fost Ioana Racolţa şi Marian Vig, care au întâmpinat bobocii cu multă căldură şi înlăturându-le puţin din emoţii. Au făcut o scurtă prezentare a spectacolului enumerând sponsorii, colaboratorii, dar nu în ultimul rând juriul format din:
1.Domn. director adjunct Ruff Sofia
2.Prof. Holczberger Reimond
3.Reprezentantul domn. Copos :Mureşan Daniel
4. Reprezentantul domn. doctor stomatolog Lavinia Boldan : Ungur Teodora
5. Miss Boboc 2013: Miterici Adina
6. Mister Boboc 2013: Dulgheriu Alexandru
Prima probă a fost “Prezentarea”, unde bobocii noştri s-au întrecut în poezii(spre surprinderea organizatorilor). Fiecare s-a prezentat cât a ştiut de original şi frumos.
Odată boboceii prezentaţi a urmat un spectacol oferit de cei din trupa Celtic Fire, trupa, care a luat fiinţă pe dată de 02.04.2005 datorită unui vis al coordonatoarei trupei, Anca Erdei, şi anume acela de a promova cultura irlandeză în România.
Proba a două a fost reprezentată de proba de dans. Bobocii au dansat cinsprezece minute în şir pe mai multe stiluri de dans, demonstrând că se pricep şi la dans, unii fiind prea încordaţi alţii mult prea libertini; esenţialul fiind în cele din urmă distracţia.
Momentele de diverisment au continuat cu “Pantomimă ” organizatorilor. Lupta dintre genurile de muzică şi stilurile de dans. A fost un amuzament total deoarece am fost îmbrăcaţi cu fel de fel de haine unora fiindu-le mici, sau din contră prea mari sau vechi, cât despre interpretare am intrat cu tot sufletul în pielea personajelor.”Viaţă e prea scurtă pentru a avea regrete, încerca să te organizezi astfel încât să nu uiţi de tine şi de cei din jurul tău.”
Acest moment a fost urmat de proba karaoke, manieră de divertisment muzical, individual sau colectiv, care constă în a cânta pe un fond muzical înregistrat.
Participanţii au cântat sau au încercat să cânte, dar nu există perfecţiune şi emoţiile şi-au spus cuvântul.
Agitaţia din rândul organizatorilor la această probă a rezultat un moment de umor pentru public şi boboci deoarece organizatoarele uitaseră de “bolul magic” care nu îşi făcea apariţia…situaţie din care ne-a scos prezentatorul.
Show-ul nu a fost doar un concurs de Miss şi Mister, ci şi de numeroase momente artistice. Momentul meu favorit în care am fost prezentă considerat de către mine ” Cireaşa de pe tort” a fost dansul fetelor din clasa a XI-a. Îmi răscolesc prin minte primele imagini referitoare la acest dans plin de pasiune, energie şi zâmbet (cel puţin din partea mea).
Una dintre pasiunile mele este dansul şi atunci când dansez simt că trăiesc, că renasc! A fost un prilej de bucurie şi satisfacţie când domnişoară Farcău Natalia a acceptat să ne fie coregrafă la acel mirific dans…şi pentru asta îi mulţumim.
Ultima proba înainte de deliberare a fost cea surpriză. Proba pe care concurenţii au aflat-o la momentul respectiv. Au fost probe gândite de către organizatori, rezultând bineînţeles nebunia şi bogata imaginaţie a lor. Probe cum ar fi : să danseze dansul pinguinului cu un bol de apă în mână, machiajul reciproc, manelizarea unei piese, etc.
În timp ce juriul delibera minunata Anna Maria Mihăieş a delectat publicul cu numeroase cântece alături de ea stăpânindu-şi ultimele emoţii, concurenţii.
Pe măsură ce trece timpul amintirile se înmulţesc. Pe măsură ce se înmulţesc cele mai frumoase tind să rămână undeva, într-un colţ permanent de memorie. De aceea uneori e bine să ne amintim şi să retrăim acele întâmplări, care nu au legătură cu nimic, dar care la momentul producerii ei a avut un efect foarte puternic asupra noastră, a celor care erau de faţă.
Şi după ore de emoţii am ajuns şi la momentul mult aşteptat. Bobocii s-au descurcat cum au ştiut mai bine demonstrând că sunt talentaţi.
Titlul de Miss Popularitate a fost desemnat în urmă voturilor de pe reţeaua de socializare facebook: Turcas Lavinia.
Titlul de Mister Popularitate Ilieş Andrei.
Urmate de premiile deliberate de juriu:
Premiul III la fete: Turau Ioana.
Premiul III la băieţi: Ilieş Andrei.
Premiul ÎI la fete: Balaş Lorena.
Premiul ÎI la băieţi: Cristea Nicolae
Titlul de MISS BOBOC 2014 a fost câştigat de Ilieş Larisa, care întrebată fiind care este cheia succesului a mărturisit: ” Nu cred că există o cheie a succesului. Cred că simplitatea este o cheie a succesului…”.
Titlul de MISTER BOBOC 2014 a fost câştigat de Petrariu Antonio care a mărturisit că: ” Aceasta este cea mai frumoasă experienţă a vieţii mele… “.
Mulţumim atât tuturor participanţilor pentru curajul de care au dat dovadă înscriindu-se în acestă competiţie şi înfruntând seara cu eleganţă, cât şi colaboratorilor şi sponsorilor.
Din minunata noastră imaginaţie şi nebunie considerăm şi sperăm că a plăcut publicului.
Articol realizat de
Florina Vasilica Maria Ţârlea