Săptămâna ,, Şcoala altfel ‘’
Liceul Tehnologic Tăşnad, săptămâna ,, Să ştii mai multe, să fii mai bun ‘’. La nivelul liceului s-a stabilit un program variat de activităţi în care au fost implicate toate cadrele didactice care predau la unitatea noastră de învăţământ. Programul activităţilor din săptămâna ,, Şcoala altfel ‘’ a fost conceput în aşa fel încât să cuprindă toţi elevii liceului, iar activităţile să fie accesibile acestora. Programul bogat al acestei săptămâni a cuprins activităţi culturale, educaţie ecologică și rutieră, educaţie pentru sănătate şi un stil de viaţă sănătos, acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă, ateliere culinare, vizionarea de spectacole de teatru și film, concursuri sportive şi de cultură generală.
Pentru a asigura diversitate activităţilor propuse au fost invitaţi lucrători ai poliţiei (în cadrul campaniei naţionale „Trecut spre viitor – Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!” iniţiată de Fundaţia Colegium XXI în parteneriat cu Poliţia Română), cât şi personal medical, care să trezească interesul şi implicarea elevilor.
De asemenea au fost întrepinse şi anumite vizite şi excursii tematice, dintre care putem aminti vizita la Muzeul etnografic Tăşnad, vizită la bisericile din localitate, excursie la Grădina botanică Jibou şi excursie la Padiş- Arieşeni.
O activitate pe care am avut-o în Școala altfel a fost excursia Arieșeni-Padiș organizată de școala noastră la care am participat și eu. Am avut un traseu lung de două zile printre munți și multă vegetație. În prima zi am vizitat două dintre obiectivele propuse. Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Ghețarul Scărișoara. Drumul până acolo a fost plin de peripeții, plin de serpentine și dealuri abrupte, dar până la urma am ajuns cu bine. Intrarea în ghețar se face printr-un impresionant aven,cu un diametru de 600 de metri și adânc de 48 de metri. Am ajuns jos, fiind foarte frig mi-am făcut niște poze și am ieșit repede de acolo. În continuare am vizitat Dealul cu Melci. Aici am văzut cochilii de melci în piatră, care au o vechime de peste 65-70 milioane de ani. Nu departe de acesta am vizitat și al treilea obiectiv numit Cascada Pișoaia sau Cascada Miresii. Căderea de apa se realiză de la 18 metri înălțime, iar când se întâlnește cu stâncile de la poalele cascadei formează niște vapori reci foarte plăcuți mai ales vara. Mi-am făcut foarte multe poze după care ne-am întors la autocar. Ne-am cazat la Villa Apuseni în comuna Arieșeni, unde am servit cina și ne-am ales fiecare camerele. Seara am stat până târziu am povestit, am cântat, am dansat și ne-am distrat.
A doua zi dimineața eu am fost primul care m-am trezit la ora 6 și am început să-mi duc bagajele înapoi la autocar. Am servit prânzul și am pornit spre ultimele obiective, fiind traseu montan. De la 30 minute de mers am ajuns la Groapa Ruginoasei. Drumul până sus la altitudinea 1373m a fost destul de greu dar după 25 minute de urcare am ajuns la destinație, unde am văzut o ravenă uriașă de 600m în diametru și 100m adâncime. Foarte frumos mai ales că în depărtare se vedea vârful munților.
Am coborât și am mers spre ultimul obiectiv numit Cetățile Ponorului , unde am avut un traseu montan mai lung, fiind cea mai splendidă și impunătoare formațiune carstică din Romania. Tot peisajul am putut să-l văd foarte bine de la cele 4 balcoane unde ne-am făcut o poza de grup, apoi am pornit înspre autocar.
“Iskola másként”
Ebben a tanévben is változatos tevékenységeken vehettek részt iskolánk diákjai az “Iskola másként” héten. Első nap az egészséges és szenvedélyektől mentes életre hívtuk fel a figyelmet. Nagy sikernek örvendett dr. Kerezsi Csaba tüdőgyógyász szakorvos előadása, aki a tuberkulózisról beszélt nekünk, ugyanakkor felhíva a figyelmet a cigarettázás káros következményeire.
Bélteki Erzsébet biológia szakos tanárnő irányításásval plakátokat készítettek a diákok, az újrahasznosítás fontosságát hangsúlyozván. Glatz Enikő klinikai szakpszichológus az internet pozitív és negatív hatásáról folytatott beszélgetést a diákokkal.
A Zsibói Botanikuskerben tett látogatáson 30 diák vett részt a IX. és XI. osztályokból, megcsodálhattuk a Wesselényi kastélyt, a rengeteg növényfajtát a kertben és az üvegházban.
Colorează- ti viata altfel …….. fără droguri!
Ca elevă la Liceul Tehnologic Tăşnad, mă bucur să pot spune că aici se desfăşoară diverse activităţi sau concursuri extrascolare. Am avut ocazia sa îmi pun în practică talentele în cazul unui concurs naţional numit “Mesajul meu antidrog”. Participarea mea a constat în realizarea unei lucrări în creion la secțiunea grafica, pornind de la motto-ul concursului „ Colorează – ţi viaţa altfel…..fără droguri!” iar efortul meu a fost răsplatit cu premiul doi.
Tot în cadrul acestui concurs, la secţiunea film de scurt metraj eu, împreună cu o parte din colegii mei am realizat un film pe tema concursului obţinând premiul doi. Colegii implicaţi în realizarea filmului sunt Buboiu Amina, Ardelean Amalia, Chiorean Maria, Becze Ionică, Negru Alex, Cirţiu Flaviu, Lazăr Gabriel, Chiş Ionuţ şi Vale Rareş.
Tot pe tema prevenirii consumului de droguri, au fost desfașurate în liceu activități în colaborare cu CPECA Satu Mare care ne-au prezentat efectele consumului de tutun, alcool, droguri. Ca de fiecare dată, participăm cu drag și susținem în continuare, participarea noastră şi a tuturor elevilor la diferite activități şi concursuri.
Un pas spre carierea mea
Împreună cu colegii claselor a XI a, am participat la Caravana națională de antreprenoriat „ Vreau să fiu antreprenor” care a avut loc la Carei. Acolo ne-au fost prezentaţi oameni de succes, antreprenori, de la firme renumite în judeţ precum POLI POL, INEDIT, BT, şi altele.
Acolo s-au creat discuţii între antreprenori şi elevii participanţi printre care am fost şi eu. După toate cele povestite, am luat cuvântul deschizând prin întrebările mele două subiecte de discuţie
- Cum ar trebui să se comporte un şef cu angajatul său?
- Cum aş putea eu să îmi deschid o firmă şi de ce anume aş avea nevoie?
După răspunsurile primite de la dânşii am primit un curaj imens de a mi îndeplini visul meu de o viaţă – de a deschide o afacere în turism (restaurant și cazare).
Dar nu a fost singura activitate, de orientare şcolară şi profesională, care a fost organizată pentru a veni în sprijinul nostru ca viitori absolvenţi. Studenţii de la FSEGA Cluj Napoca ne-au vizitat liceul prezentandu-ne oferta de studii a facultăţii.
Prima ediţie a Târgului de Paşte
Primăria Oraşului Tăşnad împreună cu Casa Orăşenească de Cultură din Tăşnad, Liceul Tehnologic şi Şcoala Gimnazială au organizat joi, 13 aprilie 2017, prima ediţie a Târgului de Paşte.
Gazdele şi organizatoarele târgului au fost Anita Gati şi Anca Deaconu, director al Casei Orăşeneşti de Cultură Tăşnad
Planificată iniţial să aibă loc pe platoul sălii de spectacole Unirea, din cauza vremii nefavorabile, manifestarea a avut loc în sala de festivităţi a Casei de Cultură. Cu toate acestea, s-a bucurat de o largă participare din partea a numeroşi profesori, părinţi, copii, localnici.
“A FELE SEM MESE”
Februárban került megrendezésre az az előadássorozat, mely keretében a megye több középiskolájában “A fele sem mese” címmel bemutatatták a fontosabb tudnivalókat a HPV vírusról. Az előadásokat Dr.Major Klaudia nőgyógyász rezidens tartotta. Célja a figyelemfelkeltés és betegségmegelőzés fiatal korban.
A Tasnádi Liceumban február 13-án 9 órakor került sor erre az előadásra. Részt vettek a magyar tagozat IX-XII.osztályos diáklányai, az igazgatónő és több helyi pedagógus. Jelen volt az előadűson Tasnád alpolgármestere, Kiskasza Balázs.
Az előadást követően a doktornő felelt a diákok kérdéseire, majd a diákok szórólapokat kaptak a témával kapcsolatban.
Olvassunk verseket
„ Szép a világ, gyönyörű a világ, és nincs hiba benne” – hallottuk Dsida Jenő életigenlő sorát egy borús decemberi napon Marosán Csaba színművésztől, a Kolozsvári Állami Magyar Színház fiatal tagjától.
Bámulatra méltó elhivatottággal járja a városokat, falvakat: templomokba, iskolákba viszi a magyar irodalmat, s nagy örömünkre iskolánkba is eljutott. Dsida Jenő szatmárnémeti születésű költőnek rövid élet adatott, munkássága mégis igen gazdag, sorai üdítőleg hatottak a fiatal hallgatóságra.
Olvassuk Adyt! – biztatott Sikli László nagyváradi származású költő, meseíró, mesemondó. Ady mindig időszerű, zseniális, nincs más dolgunk, mint letenni az időrabló kütyüket, és felütni az Ady- kötetet. Sikli László számára kedves és fontos verseket olvasott fel, illetve beszámolt arról is, hogy miképpen vesz részt Magyarországon abban a kezdeményezésben, amiben igyekeznek a diákokat olvasó emberekké nevelni.
Örömteli alkalmak ezek iskolánk tanulói és tanárai számára egyaránt.
Excursia la Cavnic
Schiatul înseamnă mișcare în aer liber, tonifierea întregului organism, socializare, dar mai ales și un timp de calitate petrecut în mijlocul naturii, în colectivitate. Acest sport se desfășoară într-un un mediu propice, în care elevul poate să își descopere calitațile individuale. Este motivul ăentru care în data de 31 ianuarie 2017 după un semestru lung de strădanie și muncă, în jur de 70 de elevi ai Liceului Tehnologic Tășnad au răspuns cu mult entuziasm propunerii de a participa la o lecție de inițiere în tainele schiatului, lecție organizată pe pârtia de la Cavnic din județul Maramureș.
Ajunși acolo elevii liceului nostru s-au bucurat de un peisaj mirific, unde chiar dacă a fost frig zăpada a strălucit sub soarele puternic. Aceștia au făcut cunoștință cu sporturile de iarnă (ski, snowboard, tubing, săniuță), fiecare după posibilitățile fizice șicuraj. Cel mai greu a fost să se obișnuiască cu echipamentul de schi( clăpari și schiuri), deoarece după echipare a urmat o urcare anevoioasă cu schiurile în brațe până la baza pârtiei.
Elevii au fost aliniați pe pârtie fiind inițiați în regulile de bază: să urce panta în lateral, să se întoarcă pe loc, să alunece cu schiurile paralele și să frâneze în plug. Căzăturile au fost la ordinea zilei, dar cu multă perseverență mulți au reușit să schieze.
Odată ce au învățat pozițiile și mișcările specifice sportului, schiorii începători s-au bucurat de câteva ore de distracție pe pârtie. Câțiva elevi au avut atât de multă ambiție și curaj încât au urcat cu teleschiul până în vârful pârtiei, iar după zeci de căzături au reușit să revină la bază.
Elevii care au fost și în alți ani într-o astfel de excursie devenită deja o traditie pentru noi și au fost anterior inițiați în schiat, acum și-au aprofundat tehnica și au coborât de câteva zeci de ori pârtia, sau chiar au cucerit alte trasee, mai dificile și mai anevoioase.
Alții s-au inițiat în snowboarding, pregătiți de elevii mai mari experți în acest sport, iar cei mai puțin ambițioși au rămas la săniuș, tubing și plimbatul cu sania trasă de cai prin pădure. La final, obosiți, dar fericiți, au spus că își doresc să repete experiența cât mai curând.
Recomandăm și celor care încă nu au avut destul curaj, sa revină cu noi în iarna următoare.
4 beneficii ale schiului
În afara faptului că schiul este o activitate fizică solicitantă, dar extrem de plăcută, iată care sunt avantajele practicării acestui sport.
- Corpul capătă o flexibilitate sporită, iar muşchii din diferite zone sunt puşi serios la muncă. Spatele, braţele, picioarele şi abdomenul sunt antrenate în acest efort de păstrare a echilibrului pe schiuri şi de a parcurge o distanţă cât mai mare fără să faci cunoştinţă cu omătul.
- Schiul este benefic şi pentru inimă, fiind unul dintre sporturile recomandate pentru stimularea activităţii cardiovasculare.
- Schiul te ajută să îți păstrezi o greutate normală.
4.Schiul îți îmbunătăţeşte sănătatea aparatului respirator şi este răspunzător şi pentru amplificarea capacităţii de concentare.
Medalion literar-muzical
Duminică, 15 ianuarie de la ora 17.00, la Sala de spectacole “Unirea” din Tăşnad a avut loc Medalionul literar-muzical în cinstea Zilei Culturii Naţionale şi aniversării zilei de naştere a poetului naţional al României, Mihai Eminescu.
„Evenimentul a fost pregătit de Clubul Copiilor şi Elevilor Tăşnad în parteneriat cu Şcoala Gimnazială, Liceul Tehnologic şi Casa de Cultură Tăşnad. Organizator şi coordonator principal a fost prof. Daniela Moldovan.
Despre personalitatea, viaţa şi opera marelui poet naţional a vorbit directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Tăşnad, Anca Deaconu.
Au participat primarul oraşului Tăşnad, Grieb Csaba, directori de instituţii locale, consilieri, elevi, părinţi.
Elevii Şcolii Gimnaziale au recitat poeme din opera lui Mihai Eminescu, dintre care: “Trecut-au anii”, “Atât de fragedă”, ”Revedere”, ”Și dacă”, ”Trebuiau să poarte-un nume”, profesori Hărdălău Adriana și Mustea Andaluzia.
Solista Romina Cherecheş, grupurile Lirics şi Vise au interpretat melodii pe versurile poetului, precum: ”Lacul”, ”O, rămâi”, ”Dorința”, ”Pe lângă plopii fără soț”, piese dedicate lui Mihai Eminescu: ca Eminescu” și ”Dor de Eminescu”.
Elevii Liceului Tehnologic au pus în scenă dramatizările “Luceafărul” şi “Cezara”, prezentatori Hudema Robert şi Schnelenperger Lauren, îndrumaţi de prof. Teodora Maier. Decorul și alte materiale au fost asigurate de Gati Anita de la Primăria orașului Tășnad și prof. Varga Marius.
La finalul spectacolului, tinerilor artişti le-au fost oferite diplome.
Spectacol de Crăciun
Crăciunul nu este o perioadă, nici un sezon, ci o stare de spirit. Adevăratul spirit al Crăciunului înseamnă să preţuieşti pacea şi bunăvoinţa, să oferi, din plin compasiune şi iubire, când oamenii îşi pot urma propriile impulsuri și exprimă propriile sentimente.
Pe noi, elevii de la Liceul Tehnologic Tăşnad, Crăciunul ne-a surprins foarte plăcut cu un spectacol tradiţional acestei perioade. Intitulat Iată vin colindători… spectacolul a avut loc în data de 22 decembrie la sala de spectacole Unirea din localitate.
Acesta a conţinut Viflaimul din Cehal și Cean , dansul crăciuniţelor coordonat de domnişoara Farcău Natalia și o scenetă.
Elevii de la secţia maghiară au pregătit şi ei un moment spectaculos, publicul fiind foarte încântat. Putem spune că bucuria Crăciunului ne-a cuprins pe toți, indiferent de etnie și ne-am îndreptat spre casele noastre cu o căldură mare în suflete
Ora de programare
Evenimentul HOUR OF CODE – ora globală de programare și tehnologia computerelor, s-a desfășurat în perioada 5-11 decembrie 2016 și în liceul nostru în cadrul orelor de TIC, evidențiind faptul că programarea nu este complicată.
Clase participante IX A, IX C, XI A, XI C, XII C.
Marea Unire de la 1 Decembrie 1918
S-a sărbătorit în data de 29 noiembrie 2016 la liceul nostru, printr-un spectacol realizat de elevii coordonați de doamna profesoară dr. Bodor Liliana, .
Concursul naţional de aplicaţii multimedia – Matematica între clasic şi modern (19 noiembrie 2016)
Kovács Rudolf – Premiul II.
Miterici Adina, Hus George – Premiul III.
Mezősi Helga, Szommer Petra – Premiul III.
Ady Endre szavalóverseny
Tasnádon is emlékeznek Ady Endrére. A hagyományokhoz híven egy felemelő rendezvény keretében esett szó a 20. század talán legnagyobb magyar költőjéről, aki a „szomszédban”, Érmindszenten született. Ruff Zsófia igazgató és Bendel Júlia magyartanár szervezésében házi Ady-versmondó versenyt tartottak a Tasnádi Technológiai Líceum magyar tanulói.
Ezúttal Biró Kitti lett az első, a második: Bartha Elek, megosztott harmadik díjat kapott Bihari Renáta és Ardeleán Renáta. Különdíjat érdemelt ki Móda Sándor. Ady Endréről Ozsváth Mária tanár beszélt. Vannak fiatalok, akik Adyt olvasnak és szavalnak! Vannak, akik őrizik az ŐRZŐT!
Köszönjük, hogy ebben az évben is Erdei D. István képviselő úr és Kiskasza Balázs alpolgármester úr részvett a rendezvényünkön.
“Ziua mondială a educaţiei”
“Ziua mondială a educaţiei” este celebrată pe 5 octombrie, în întreaga lume, începând cu anul 1994. Educaţia are rolul de a pregăti omul să devină un element activ al vieţii sociale. După cum spune şi preşedintele FSLI(Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ), Simion Hăncescu, “Educaţia nu e doar despre unii sau alţii, este despre noi toţi. Este oglinda în care trebuie să avem curajul să privim, pentru că atunci când vom arăta cu degetul, acela să fie îndreptat spre noi.”, iar despre dascăli spune cum că sunt “şlefuitori de suflete şi făuritori de caractere”.
În această zi deosebită le mulţumim tuturor cadrelor didactice pentru dăruirea lor în îndrumarea noastră spre noi căi de dezvoltare a potenţialului de care dăm dovadă.
Anul trecut, această zi specială am sărbătorit-o printr-un eveniment desfăşurat la Sala de Spectacole “Unirea” organizat de Consiliul Local în parteneriat cu: Şcoala Gimnazială Tăşnad, Clubul Elevilor şi Liceul Tehnologic Tăşnad.
În cadrul spectacolului elevii Şcolii Gimnaziale au recitat poezii despre sârguinţa profesorului şi, totodată, a elevului. Partea muzicală a fost prezentată de elevii trupelor „Lirics” şi „Vise” coordonaţi de prof. Moldovan Daniela. Noi, elevii claselor a X-a a Liceului Tehnologic Tăşnad am pregătit o scenetă tematică îndrumaţi de prof. Maier Teodora.
Au fost premiaţi elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, concursuri şcolare şi extraşcolare. Şi profesorii au fost premiaţi, inclusiv profesorii pensionari pentru anii petrecuţi în învăţământ şi răbdarea de care au dat dovadă în educarea copiilor.
Balul Bobocilor 2016
Atmosfera de toamnă bacoviană a fost luminată, vineri 11 noiembrie 2016, la Tășnad de tradiționalul bal dedicat elevilor din clasele a IX-a, Balul Bobocilor. Ediția din acest an s-a desfășurat sub genericul A love story și a reprezentat o poveste demnă de un premiu Nobel. Organizatorii, elevii claselor a XI-a de la Liceul Tehnologic Tășnad, alături de profesorii coordonatori s-au ocupat de fiecare detaliu. Decorul fascinant, probele originale și o serie de momente artistice, care au certificat abilitățile elevilor tășnădeni, totul a fost la superlativ apreciat de un public deosebit de numeros.
Cele zece perechi de bobocei au trecut prin șase probe: proba de prezentare, dans, cultură generală, karaoke, mimă și o probă în acord cu tema- declarații de dragoste. Juriul a fost format atât din profesori: doamna director Ruff Sofia, prof. Vereș Daniela, prof. Ciceu Marian, cât și din reprezentanți ai sponsorilor: Manuela Tamba și Toni Ghițiu. De asemenea organizatorii au avut onoarea de a-l avea nu doar în sală, ci și ca membru în juriu pe dl.primar Csaba Grieb. Domnul primar a venit însoțit și de alți membri ai autorităților locale, dovedind buna colaborare între instituțiile de bază ale comunității tășnădene.
Momentele artistice puse în scenă au fost variate, cuprinzând parada modei, o parodie a celebrei emisiuni Românii au talent, foarte apreciată de public, pantomină și un dans deosebit care a adus deasemena un ropot de aplauze. Atmosfera a fost încinsă la maxim de invitații Denis Szanto și Amalia Popa.
Câștigătorii au fost:
Locul III: Sabău Giorgiana și Cuc Laurențiu.
Locul II: Chiș Andrea și Zahari Pavel.
Miss Boboc : Sabău Ligia
Mister Boboc: Toth Andrei.
Un premiu la fel de special a fost cel al popularității, stabilit în urma unui vot organizat pe Facebook, iar câștigătorii au fost:
Miss Popularitate: Miterici Lorena
Mister Popularitate: Ailoaiei Cosmin.
Vizită a școlii partenere din Debrecen (22 octombrie 2016)
Elevii şi profesorii Liceului Tehnologic Tășnad au sărbătorit împreună cu şcoala parteneră din Debrecen.
A Tasnádi Technológiai Líceum vendége volt a Debreceni Szakképzési Centrum Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájána 55 diákja és tanára.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalomából közös programokra és ünneplésre került sor Tasnádon. Ebből az alkalomból a Tasnádi Technológiai Líceum vendége volt a Debreceni Povolny Ferenc Szakgimnázium és Szakiskola közel 50 diákja és tanára. A debreceni csoport Tasnádra érkezése előtt Nagykároly nevezetességeit és Ady Endre szülőházát tekintette meg. A közös program délben kezdődött. A két iskola diákjai és tanárai megtekintették az iskolájukról készített bemutatókat, utána közös ünneplésre került sor a Tasnádi Református Egyházközség Petkes József Gyülekezeti termében. Először a debreceni vendégek tanára szólt az egybegyűletekhez, utána Bikfalvi György, ́56-os elítélt munkaszolgálatos, mesélt a résztvevőknek, felidézvén személyes élményeit az erdélyi megmozdulásokról, börtönéveiről, szabadulásáról. A ünnepség záróakkordja a Tasnádi Technológiai Líceum által előadott emlékműsor volt. A debreceni diákok egy emléktornán is részt vettek, délután 4 órától fotbalmérkőzérse került sor.